Een goede knie revalidatie is belangrijk!

Wanneer je veel pijn aan een knie hebt, kan je op een punt komen dat de pijn ondraaglijk wordt. Als je zelfs ’s nachts van de pijn niet meer kunt slapen en ook bijna niet meer normaal kan lopen, dan wordt het tijd om naar een huisarts te gaan. De arts zal je in eerste instantie waarschijnlijk pijnstillers geven. Mocht dit niet genoeg helpen, dan kan een arts je doorverwijzen naar een specialist.

Slijtage aan de knie
Wanneer de orthopeed je onderzoekt, dan kan het zijn dat er een matige slijtage wordt geconstateerd. In dat geval is een operatie niet nodig. De orthopeed heeft in zo'n situatie mogelijkheden genoeg om, zonder operatie, je van de pijnklachten af te helpen. Wanneer een röntgenfoto uitwijst dat er een duidelijke slijtage is, waar je in het dagelijkse leven veel last van hebt, dan kan een knieprothese nodig zijn om weer optimaal en pijnvrij van het leven te kunnen genieten. Het moment van zo’n ingreep, verschilt van patiënt tot patiënt. In principe wordt er niet naar de leeftijd gekeken, hoewel de meeste knieoperaties bij mensen ouder dan 70 jaar plaatsvinden.

De knie revalidatie
Voor een knieoperatie hoef je je geen zorgen te maken. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis en op de afgesproken datum zal de knie worden vervangen. Je zult er niets van merken. Wanneer je weer bij kennis komt, begint het eigenlijke werk pas: herstel en knie revalidatie, bijvoorbeeld met hulp van First Fysio. Na de operatie merk je dat je niet direct pijnvrij bent. Om ervoor te zorgen dat je weer zo snel mogelijk kunt lopen, zal de fysiotherapeut je al een bezoek brengen in het ziekenhuis. Je hebt na de knieoperatie een mooi vooruitzicht, je weet dat je snel weer pijnvrij door het leven kan gaan.

Revalideren
Na de operatie loop je de eerste tijd nog met krukken. Ondanks dat een knieprothese stabiel is, mag je deze na de operatie nog niet volledig belasten. De wond, die is ontstaan tijdens de operatie, zal moeten genezen. Het is de wond die de pijn veroorzaakt wanneer je de knie gaat belasten. Het is daarom belangrijk om krukken te gebruiken, om te voorkomen dat je door de pijn door je knie zakt. Met de fysiotherapeut werk je samen aan de knie revalidatie. Voor een optimaal herstel, moet je vanaf het begin veel oefeningen doen. Je maakt daarbij je spieren sterker en de knie weer soepel.

Na ongeveer 2 weken zal de pijn aan de knie merkbaar afnemen. Je herstelt het meest in de eerste 6 weken tot drie/vier maanden na de operatie. Er zijn mensen die een langere periode nodig hebben om volledig te herstellen, maar het vooruitzicht dat je hebt, is goed. Je zult blij zijn dat je de operatie hebt laten uitvoeren.

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken