Neem rugklachten altijd serieus

De een heeft er in zijn hele leven geen enkele keer last van, hoe hard hij ook werkt of aanpakt. Klussen, verhuizen, in de tuin werken: het maakt allemaal niet uit. De ander moet altijd weer opletten bij het gebruiken van zijn rug. Bij het minste of geringste schiet het erin en moet diegene weer een tijdje extra voorzichtig zijn. En wie dit herkent, weet ongetwijfeld hoe vervelend rugklachten kunnen zijn.

Vitaal lichaamsonderdeel

Onze rug is een zeer belangrijk deel van ons lichaam. Ga maar eens na bij welke bewegingen je je rug gebruikt. En zolang dat goed gaat, letten we er niet zo op. We vinden het heel gewoon dat onze rug doet wat hij doet, en dus zetten we hem niet altijd even verstandig in. Maar o wee als het eens fout gaat. Dan ontdekken we onmiddellijk hoe beperkt we zijn in ons gaan en staan. Want of we nu wandelen, werken, klussen, sporten of gewoon zitten: onze rug is altijd in functie. Daarom zou het goed zijn om zijn veelzijdigheid eens wat meer te respecteren. Want eenmaal rugklachten ben je er nog niet zomaar vanaf. Als je rug het zou begeven, zou je heel weinig meer kunnen.

Verkeerde houding

De meeste mensen krijgen last van hun rug door verkeerd gebruik. Je wil bijvoorbeeld iets tillen of oppakken van de grond en je vergist je in het gewicht. Als je pech hebt, geeft je rug het direct aan als hij dit niet aankan, als je teveel van hem vraagt. Het verdient dus aanbeveling om op de juiste manier te bukken en dan pas iets op te pakken, hoe licht ook. Dus niet simpelweg voorover buigen, beetpakken en weer omhoog komen. Dit soort fouten worden ook vaak gemaakt tijdens het klussen, tuinieren en verhuizen, zeker als jouw lichaam dit soort werk niet gewend is. We denken vaak te makkelijk: even dit, even dat. Maar zelfs een verkeerde houding tijdens zitten kan funest zijn voor je rug: een goede en goed afgestelde bureaustoel is dan ook een must tijdens veel zittend werk.

Trainen

Zoals ieder lichaamsdeel is ook je rug trainbaar. Je rug heeft heel veel spieren, waarvan teveel wordt gevraagd als je ze opeens intensief gebruikt. Veel sporten zijn geschikt om je rug sterker te maken, wat de kans op een rugblessure flink vermindert. Als je je rug dus serieus neemt, kan je twee dingen doen: hem niet teveel of op de verkeerde manier belasten of hem sterker maken door hem regelmatig aan het werk te zetten, door lichte en wat zwaardere inspanning.

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken