Schouderpijn

Schouderpijn is een veel voorkomende klacht. Dit is erg vervelend. Sommige mensen hebben lichte klachten, maar anderen hebben heel veel pijn. Soms zo erg dat men niet meer kan slapen of functioneren in het dagelijkse leven. Als jij hier ook last van hebt, kan je dit vaak heel goed laten behandelen en in veel gevallen kan je hier zelf ook veel aan doen. 

Oorzaken schouderpijn 

Schouderpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel mensen denken gelijk aan een hernia. Dit kan een van de oorzaken zijn, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Een veel voorkomende oorzaak is een verkeerde houding. Veel mensen die op kantoor werken, kapster zijn of andere beroepen hebben waarbij zij hun schouders snel optrekken, hebben deze klachten. Je kunt je wellicht voorstellen dat wanneer jij constant jouw armen iets optrekt, en dus ook jouw schouders, dat je dan klachten krijgt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken.   

Behandeling schouderpijn 

In eerste instantie word je vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut als Fit-R Fysio- en Cesartherapie of een manueel therapeut. Deze proberen jouw spieren en gewrichten weer los te krijgen door middel van massage of manipulatie (in de volksmond bekend als kraken). Als jouw klachten, na een aantal behandelingen, niet verminderen, word je doorverwezen naar een arts in het ziekenhuis. In het ziekenhuis worden dan vaak eerst bijvoorbeeld foto's gemaakt. Als de oorzaak bekend is, kan het in de meeste gevallen goed behandeld worden. Soms is er een operatie nodig. Dit heeft uiteraard wat meer consequenties, zoals een langere herstelperiode. Maar als je dan van de klachten af bent, heb je dat er waarschijnlijk wel voor over.   

Voorkomen schouderpijn 

Voorkomen is uiteraard beter als genezen. Als jij een kantoorbaan hebt, is het belangrijk dat jouw werkplek op de juiste manier ingesteld staat. Het is belangrijk dat jij goed op de stoel zit. Hieronder wordt verstaan dat je rechtop zit (met je billen helemaal achterop de stoel, tegen de rugleuning aan) en dat jouw benen 90 graden gebogen zijn. Jouw voeten moeten plat op de grond staan. Jouw armen moeten rusten op jouw bureau en jouw schouders moeten niet omhoog getrokken zijn. Dus jouw schouders moet je als het ware laten hangen. Ook is het belangrijk om jouw toesenbord zo laag mogelijk te laten staan. Als laatste moet jouw beeldscherm op de juiste afstand (een armlengte) en hoogte (jouw hoofd mag niet omhoog of omlaag buigen) staan. Als jouw werkplek goed ingesteld staat, scheelt dat al veel. Ook is het belangrijk om regelmatig even te gaan lopen. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld elk half jaar een afspraak bij de manueel therapeut te maken. Hij zal jou dan een soort van onderhoudsbeurt geven. Je zult zien dat het dan beter gaat!  Beterschap!

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken