Fysiotherapie voor elk: kinderfysiotherapie

Fysiotherapie is bij iedereen wel bekend. Vaak wordt er gedacht dat dit alleen voor oudere mensen is of voor mensen die een ongeval gehad hebben en moeten revalideren. Niets is minder waar. Ook kinderen kunnen behandeld worden bij een fysiotherapeut. Dit is dan geen gewone fysiotherapeut, maar iemand die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen. Dit is een kinderfysiotherapeut.

Kinderfysiotherapie vs gewone fysiotherapie

Kinderfysiotherapie lijkt in grote lijnen op gewone fysiotherapie. De benadering van kinderen en behandeling / oefeningen zijn alleen iets anders, dit is uiteraard ook afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Kinderen van alle leeftijden komen bij een kinderfysiotherapeut, bijv. Fysiotherapie Vis. Als uw kindje net geboren is of pas een paar maanden oud is, kan de kinderfysiotherapeut ook bij u thuis komen. Dit is voor kinderen een veilige omgeving en sommige kinderen vinden dat fijner. Dit kan in overleg met de therapeut besloten worden.

Hoe werkt het?

Als kinderen voor de eerste keer bij een kinderfysiotherapeut komen, zal deze eerst over koetjes en kalfjes met uw kind praten. Ze praten bijvoorbeeld over de hobby van uw kind. Op deze manier krijgt uw kind vertrouwen in de kinderfysiotherapeut, dit is erg belangrijk. Daarna gaat hij of zij met uw kind in gesprek over de reden waarom uw kind daar is. Als u kind te jong of verlegen is om dit zelf te vertellen, zal de kinderfysiotherapeut dit met u bespreken. Als de klacht duidelijk is, zal hij of zij overgaan tot de daadwerkelijke behandeling. Hij of zij zal duidelijk tegen uw kind vertellen wat er gaat gebeuren. Uw kind zal dus voorbereid zijn op alles.

Ook oefeningen behoren tot de behandeling. De oefeningen voor kinderen zijn speels opgezet. Ze gaan bijvoorbeeld met de kinderfysiotherapeut naar een soort gymzaal waar ze spelenderwijs oefeningen doen. De fysiotherapeut zal op de houding van uw kind letten en hem of haar aanwijzingen geven. Ook moet uw kind thuis oefeningen doen, als hij of zij saaie oefeningen moet doen, dan zal hij of zij hier geen zin in hebben en wordt het voor u een gevecht om dit elke dag te doen. Daarom worden de oefeningen vaak gedaan op een liedje. Uw kindje moet dan een liedje zingen en dan oefeningen doen die bij het liedje passen. Uw kindje zal dit erg leuk vinden en vaak al uit zichzelf aan u vragen of hij of zij de oefeningen mag gaan doen. Als de oefeningen goed gaan, zal hij of zij deze met trots laten zien aan de kinderfysiotherapeut tijdens de volgende afspraak. Veel kinderen gaan hier met veel plezier naar toe en vinden het vaak jammer als de behandeling afgelopen is. Veel succes!

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken