Wat is nu precies fysiotherapie?

De fysiotherapeut is iemand die zich heeft gespecialiseerd in beweging. Bij fysiotherapie is het de bedoeling dat de patiënt zich weer goed kan bewegen. Topfysiotherapie Uden geef ook fysio in Veghel en helpt om dit doel te bereiken. Meer informatie voor mensen uit regio Veghel die een fysio zoeken!

Per jaar gaan er ongeveer 2,5 miljoen mensen van alle leeftijden naar de fysiotherapeut. Vaak is dat omdat ze een klacht hebben vanwege hun houding of omdat ze een beweging niet meer goed kunnen uitvoeren. Ook komt het vaak voor dat atleten naar de fysio gaan vanwege een sportblessure. Andere problemen die de fysiotherapeut vaak hoort zijn pijntjes die zijn ontstaan bij het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een 'verkeerde' beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Voor veel mensen is het heel vanzelfsprekend om te staan, springen, bukken en te rennen. Maar pas als dit niet meer zo vanzelfsprekend is, en je ergens last van krijgt, weet je pas wat je mist.

Het menselijk lichaam is vaak heel goed in staat om zichzelf te helen, maar bij spieren, botten en gewrichten kan de pijn zo erg zijn, dat we daar medische hulp bij nodig hebben. We gebruiken ons lichaam dagelijks en moeten erop kunnen rekenen. De fysiotherapeut weet alles van het menselijk lichaam af. Hij of zij is gespecialiseerd in de anatomie van het lichaam en bij hem of haar kun je terecht voor de behandeling van klachten. Ook therapeut om te voorkomen dat klachten erger worden.

De fysiotherapeut kan advies of begeleiding geven, zodat je snel weer verder kunt met het dagelijkse leven zonder daarbij problemen te ervaren. Je kunt worden doorverwezen door de huisarts of zelf contact opnemen met een fysiotherapeut die een eigen praktijk heeft. Ook is het mogelijk om naar een fysiotherapeut in een zorginstelling te gaan, zoals een verplegingstehuis of een revalidatiecentrum. Het is zelfs mogelijk dat de therapeut bij je thuis komt om je te behandelen.

Bij de eerste behandeling zal een compleet beeld van de problemen worden geschetst door de specialist. De therapeut zal zich richten tot de klachten van de klant door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek door te voeren. Aan de hand van deze resultaten kan een behandelplan worden opgesteld door de therapeut in overleg met de klant. Dit gaat altijd in overleg. Vaak duurt een afspraak een half uur per keer, maar dit is afhankelijk van de situatie en de desbetreffende klachten. Het is maatwerk om een juist plan op te stellen, maar vaak hebben fysiotherapeuten verschillende richtlijnen die ze kunnen gebruiken als basis. Omdat elk mens anders is, moet de specialist elke keer weer een goed gepersonaliseerd behandelplan samenstellen, wat vanwege de vele variabelen veel expertise vereist. Vervolgens kun jullie samen aan de slag om de klachten aan te pakken en weer te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefentherapie of massage.

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken