Meer weten over fysiotherapie

Het wordt met het jaar lastiger om een zorgverzekering te vinden die het onbeperkt vergoed om gebruik te maken van fysiotherapie. En dat is enorm jammer. In Nederland zijn er 4.700 fysiotherapiepraktijken. Er werken in totaal 17.800 fysiotherapeuten extramuraal, dit betekent dat een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis werkt. De cijfers van Rabobank liegen er niet om. De omzetontwikkeling voor fysiotherapiepraktijken zal liggen tussen de 0% en 2%, vooral de kleine bedrijven zouden moeite ondervinden om hun nek boven water te houden. Het wordt volgens de bank steeds belangrijker om als fysiotherapeut meer te ondernemen, innovatief te denken en mee te doen aan de informatie- en communicatieontwikkelingen. 

Fysiotherapie is onderverdeeld in een aantal takken. Sommige hiervan vragen extra opleiding. Sommige specialismen zijn: fysiotherapie voor kinderen, behandeling van bekken, sportblessures, manueel, oedeem, geriatrie en arbeid.

Hoe word je fysiotherapeut?

De baan fysiotherapeut klinkt natuurlijk mooi: zo help je mensen, ben je natuurlijk sociaal bezig, verdient het goed en ben je dagelijks bezig met bewegen. Fysiotherapie is een voltijds Bacehelor opleiding. Wat betekent dat je minimaal HAVO of MBO moet hebben afgerond voordat je mag beginnen aan de opleiding. Per jaar studeren er zo'n 1250 fysiotherapeuten succesvol af. Vroeger moest je door een loting heen komen, voordat je de studie kon gaan doen. Met ingang van volgend schooljaar gaat dit middels een sollicitatiegesprek, waarin jij moet vertellen waarom je de geschikte kandidaat bent. Ongeveer 65% van de aangenomen studenten studeert in 5 jaar af.

Zorgverzekeraars en fysiotherapeuten – een lastige relatie

De zorgverzekeraars in Nederland (met name de grote 4; Achmea, VGZ, CZ en Menzis, deze overkoepelende concerns hebben bij elkaar zo'n 89% van de gehele markt in handen) stellen de maatstaven aan de fysiotherapeuten. De fysiotherapeuten moeten hieraan voldoen. Het lastige voor een fysiotherapeut blijft om de steeds moeilijkere kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars te voldoen. Want de hogere kwaliteitseisen betekenen niet alleen meer kwaliteit voor de consument, maar ook hogere administratieve lasten voor de fysiotherapeut. Daarbij is het voor een praktijk lastig om een onderhandelings- of concurrentiepostie in te nemen, dit komt door de contracten met de zorgverzekeraars. Met name bij de eerder genoemde specialismes (fysiotherapie voor kinderen, behandeling van bekken, etc. ) vinden zorgverzekeraars het lastig om te bepalen of ze het vergoeden.

Zoekt u een goede fysiotherapeut in de regio Leeuwaarden? Ontdek het ruime aanbod aan fysio opties bij First Fysio!

Cijfers en feiten

Ongeveer 23% van de Nederlanders gaat minimaal één keer per jaar naar de Fysiotherapeut. Het gemiddeld contact met de therapeut ligt op 3,5. Het aantal behandelingen daalt echter snel. Van 17 behandelingen in 2005 (!) naar nog maar 9,8, en dat in slechts tien jaar. Slechts 41% van de patiënten is man, de gemiddelde leeftijd van de patiënt (man en vrouw) is 52 jaar. 

Over ons

Helen's Health Care-tips

Hallo lezers! Mijn naam is Helen Kellerman en ik heet jullie allen van harte welkom op mijn blog over zorg voor patiënten. Aandacht voor cliënten en patiënten is uiterst belangrijk. Naar mijn mening zijn zorgverleners aanwezig om deze mensen op optimale wijze door een lastig proces als een ziektebed te loodsen. Empathie is daarbij zeer belangrijk – een onderdeel dat ik soms, vanuit mijn ervaring als zorgassistentie in een woonzorgcentrum, wel eens mis. Ik wil echter géén persoon zijn die klaagt, maar niet onderneemt. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hierin deel ik dagelijks tips over hoe je het leven van een patiënt op simpele wijze prettiger maakt. Handig voor zowel mantelzorgers als professionele zorgverleners!

Zoeken